Assalamualaikum wbt...:)
Salam ramadhan pada minggu yang baru.;) still berpose penoh kah??:P
Harap2 nye xde yg tercicir awai2 neyh ae..:)
Harap2 nye xde yg tercicir awai2 neyh ae..:)
Utk ari ney aku nak share wat samosa daging.Acually it one of my feveret kueh kowt..
Kalu p bazar, normally kueh ney lar ak carik evn bkn bln pose pun aku ttp carik..Bknnye xnak wat sndirik tp tuntutan sbg "full tyme student" x m'bnrkan.^_^
So, skrg ney musim cuti semester kne la masuk dapur gamaknye. Bak kte org2 tua lar "kalu umo dah 20-an kalu xpenah mmg sumthing weird.
Eyh ye ker??
Eyh ye ker??
K la, direct to my story ari ney..Samosa daging!
Ingredients:
Kulit popia
Bwg putih&bwg merah (dicincang halus) [4ulas bwg putih, 3 biji bwg mrh)
daun sup&daun kari (optional)
2)masukkan serbuk kari bersama air.Masak sehingga naek minyak.
3)masuk daging cincang yg dah di blend. Gaul rata..
4)masuk ubi kentang&lobak (ubi kentang separa msk,telah di rebus terlebih dahulu).
5)masukkan gula,garam,aji secukup rasa. then,masuk daun sup..
6)gaul sehingga empuk dan lembut.
Preparation:
1)Kulit popia di potong kpd 3 bhgn
2)then di sambung hujungnya (guna 2 slice shj)
3)then masukkan inti.
4)lipat..di hujungnya di gam mengguna gam tepung+air.
5)goreng lar..
Tutorial Lipat samosa (aku pun refer kt cni gak 1st tyme nak wat dulu)!
Selamat mencoba!!
&
Selamat Berbuka puasa
No comments:
Post a Comment